Keskisormi pystyssä Prahassa

0 comentarios

David Cerny on sirotellut Prahan kaupunkikuvaan muutaman hieman tavallisesta poikkeavan taideteoksen. Uskallatko pistää pääsi metallitakamukseen ja kuunnella taitelijan sanomaa?

Praha, tuo tuttu ja turvallinen kaupunkikohde, jonka tunnusmerkkejä ovat aina olleet hyvät oluset ja historiallinen arkkitehtuuri, kätkee kaduileen joukon David Cernyn taideteoksia , joista voi pitää tai sitten ei.   Teoksista ollaan montaa mieltä ja nitä on jopa pyydetty poistettaviksi kaupunkikuvasta, mutta niin kauan kuin ne siellä ovat, suosittelemme herran taiteeseen tutustumista. Tässä muutamia tunnetuimpia.

Keskisormi
Pystyssä oleva keskisormi on kansainvälinen käsimerkki, joka tunnetaan kaikilla mantereilla. Charlesin silta lienee yksi parhaita paikkoja, josta tuon violetin keskisormen saanee parhaiden ikuistettua. 10 metriä korkea  teos lautalla joen keskellä  tuskin jää keneltäkään huomaamatta.

Hanging out/Viselec
Vanhaan kaupunkiin kävellen tutustuessa kannattaa Husove Ulice -kadulle kohottaa katse yläilmoja kohden, silla siellä näyttää olevan hirtetty herrasmies. Hän nyt ei kuitenkaan köydenjatkona roiku, silla tarkemmin katsottuna on siellä käsi ylöspäin ojennettuna. Teos on tehty Siegmund Freudin muistolle ja on ollut muuten roikkumassa jo Berliinissa, Lontoossa ja Tukholmassa.  Teoksessa on havaittavissa selvä symboliikka realismin ja unikuvien lähes olemattomasta rajapinnasta.

Miminka babies
Seuraavaksi kannattaa suunnata kohden  yhtä kaupungin rumimmista rakennuksista eli Zizkov – televisiotornia , jonka ulkoasua piristämään Cerny on laittanut muutamia vauvoja kiipeilemään. Lapsoset olivat alunperin tarkoitettuja Chicagon modernin taiteen museolle, mutta jossakin vaiheessa Prahan kaupunki osoitti kiinnostuksensa ja loppujen lopuksi vauvat saapuivat kaupunkiin juhlistamaan Euroopan kulttuuripääkaupunkia vuonna 2000. Mainion kuvakulman teokseen tarjoaa Kampa Parkin saari.

Curající postavy
Kafkan museon pihalle on Cerny viritellyt kaksi pronssista hahmoa suihkulähteeseen  tekemään tarpeitaan Tsekin kartan muotoisen lammikon  päälle. Pidä puhelin mukana ja uhmaa roamingmaksuja yhden tekstiviestin verran ja lähetä se herrojen omaan numeroon. Sen jälkeen pronssiheput “kirjoittavat” viestisi vehkeillään lammikon pintaan…

Ritolezci
Tämäkin teos antaa katsojille mahdollisuuden osallistua taiteeseen, silla tikkaita kiipeillen on mahdollista työntää pää metalliseen takamukseen ja kuunnelle itse taiteilijan tärkeä viesti. Tuon videon muodossa olevan tiedoituksen sisältöä emme tietenkään tässä paljasta, vaan kiinostuneiden on se kyllä ihan itse paikan päällä koettava.

Hai
AMoYA museon alakerrassa löytyy  akvaario, jonka vihreään nesteeseen on Cerny “säilönyt “ käsiraudoitetun  ja alastoman Saddam Husseinin. Teos tehtiin muuten vuosi ennen Saddamin vallastasyöksyä ja oli aikoinaan kielletty mm.  Puolassa ja Belgiassa.

Quo Vadis
Trabant eli kansankielellä “trabi”, tuo mainio itäauto on ollut tämän teoksen inspiraationa ja nimeksi sille Cerny on osuvasti antanut latinankielisen lausahduksen “ Quo Vadis” eli “minne menet”. Jalkojen päälle nostettu auto on taiteilijan kunnianosoitus 4000 itäsaksalaiselle, jotka  kansoittivat silloisen Länsi-Saksan suurlähetystön puutarhan vuonna 1989 ja antoivat täten alun tapahtumille, joiden johdosta muuri kaatui ja Saksat yhdistyivät.

Vaaleanpunainen tankki
Vaalenpunaiseksi maalattua venäläistä panssarivaunua pidetään lähtölaukauksena Cernyn uralle.  Teos sai muuten aikaan taiteilijalle maineen ja mammonan lisäksi myös visiitin vankilaan… Tankki on esillä Lesanyn sotilasmuseossa.

Dejar comentario
Etiquetas: ...

¿Qué opinas?

0 Comentarios