Uintipaikka vailla vertaa Riviera Mayalla

0 comentarios

Meksikon Riviera Maya ei ole pelkkää hiekkarantaa, vaan siellä on mahdollisuus myös hieman tavallisuudesta poikkeavaan uintiretkeen eli voit hypätä mayojen uhrikuoppaan; cenoteen!

Cenotessa uiminen on kaikkien Meksikon entisten maya-alueiden vierailijoiden must, vaikka saattaakin tuntua oudolta hypätä altaaseen, josta ei mayojen aikoihin kukaan elävänä palannut. Paljon on vettä Lieksanjoessa virrannut sitten noiden aikojen ja cenotet eivät enää ihmisuhripaikkoina toimi, vaan suuri osa niistä on avoinna turisteille.

Kun matkamies on sitten siellä ylhäällä valmina hyppäämään «suureen tuntemattomaan», olo on kuin paremmallakin tutkimusmatkailijalla, sen verran pelottavalta tuo pohjattomalta vaikuttava aukko näyttää. Cenotet ovat muuten usein yhteydessä toisiinsa luolien välityksellä ja monesti päättyvät mereen. Luolat ovatkin kokeneille sukeltajille mitä mainioin luolaseikkailukohde, sillä vesi on kirkasta ja näkyvyys hyvä. Vaikka kyllä ihan normiuimarikin niistä nauttii.

Suuaukot ovat useasti suunnattoman kauniita lähellä kasvavien puiden juurten roikkuessa kallioilla. Oman säväyksensä tuo myös lievä ammoniakin tuoksu, joka taasen viestittää lepakoiden oleilusta lähistöllä…

Yucatanin aluella Meksikossa on noin 6000 cenotea, joista yli 4000 on virallisesti rekisteröity.  Mayoille cenotet olivat portti ikuisuuteen eli sinne » toiselle puolelle», Xibalbaan.

Cenotet ovat hieman erilaisia johtuen niiden iästä, sillä nuorimmat saattavat olla lähes suljettuja, joista valoa pääsee vain hieman ja näkymä on maaginen. Voimme vain kuvitella, mitä mayojen mielissä liikkui, kun he tapahtumaa todistivat. Kuin Jumala olisi viestittänyt jotain kuolleiden maasta. Vanhemmat cenotet, kuten esimerkiksi Chitzen Itzassa oleva, ovat taas avoimia suuria uima-altaita taivasalla. Eivät ehkä yhtä mystisen kiinnostavia kuin nuoremmat, mutta omaavat oman taianomaisen lisänsä nekin.

Vielä nykyäänkin mayaintiaanien jälkeläiset tekevät rituaalejaan cenoteiden läheisyydessä. Hyvä esimerkki on Ch’a-chak, jonka tarkoituksena on pyytää jumalilta sateita viljelyksille. Cenotet ovat myös suosittuja hattuja käsitöinään tekevien työpaikkoja, sillä kosteus saa lierihattuihin käytettävän jijipapasta saatavan materiaalin työstymään helpommin.

Vaikka cenoteja onkin vielä jäljellä tuhansittain, pelätään niiden kärsivän turismin vaikutuksista, sillä useat ovat jo varusteltuja vierailukohteiksi ja niiden ympäriltä löytyvät WC:t, ruokapaikkoja, matkamuistomyyntiä ja kaikkea mahdollista, mitä nyt turistien luullaankin tarvitsevan. Myös pääsymaksuja peritään. Tässä seuraavaksi muutama vinkki, mikäli Rivieran mayan alueella lomailette ja retki cenoteille kiinnostaa.

Valladolidin pikkukaupunki sijaitsee noin 50 km  Cancunista, Chichen Itzan raunioiden lähellä ja on erinomainen retkikohde ja suosittelenkin yöpymistä kaupungissa. Huone keskusaukion laidalla olevasta kivasta pikkuhotellista, illallinen samassa paikassa ja iltakävelylle paikallista elämää seuraamaan aukiolle. Meksikoa parhaimmillaan. Ja seuraavana päivä vierailu Chichen Itzan alueele ja Zaci cenotelle. Upea päivä odottaa.

Läheisyydessä on myös Dzitnupin cenote, noin 7 km keskustasta ja se on erinomainen uintipaikka. Ja siinä aivan vieressä, tien toisella puolella on cenote Samula.

Tulum ( Riviera Mayasta etelään, upeat rannat, vähemmän porukkaa) on sijainpaikka Angelita cenotelle. Uintimahdollisuus, vaikkakin sukeltajlta vaaditaan jo aika lailla kokemusta.

Hieman pohjoisempana, Playa del Carmenin alueella sijaitsee useita cenoteja ja lähes kaikki ovat avoinna vierailijoille ja niissä on usein uintimahdollisuus. Yksi parhaiden kunnostettuja on Cristalino. Cenote on mangrovepuiden ympäröimä ja siihen on rakennettu pieni lava, josta altaaseen on helppo hypätä.

Muistakaapa siis matkamiehen vinkki Yucatanin reissulle eli tutustukaa mayakulttuuriin ja hypätkää cenoteen!

 

Dejar comentario
Etiquetas: , , ...

¿Qué opinas?

0 Comentarios