Pomada – voide vai drinkki?

0 comentarios

Sanalla pomada on espanjassa kaksikin merkitystä; «voide tai salva» ja menorcalainen gin. Tälle kertaa aiheena tuo jälkimmäinen.

Menorcalla on historiankirjojen mukaan tutustuttu giniin 1800-luvulla ja ketkäs muut kuin englantilaiset sen saarelle toivat. Täällä resepti sitten kopioitiin, ristittiin paikallisella nimellä ja näin saatiin saarelle oma juoma kaikenmoisiin kyläjuhliin nautittavaksi.

Jos tiesi joskus vie saarelle, kannattaa vierailla pääkaupungin Mahonin satamassa ( on muuten maailman toiseksi suurin luonnonsatama) ja tutustua Xoriguerin tislaamoon ja sen historiaan. Valmistuksessa käytettiin paikallisia rypäleitä , joista kaytettiin alkoholia ja katajanmarjat saatiin tuontitavarana  mantereelta.

Tuohon aikaan saari oli englantilaisten hallinnossa ja sataman kuppilat pursuivat janoisia merimiehiä ja sotilaita, jotka tarvitsivat tuttua ja turvallista kurkunkostuketta.Baarinpitäjät haistoivat heti busineksen mahdollisuuden ja paikalliset viinintekijät alkoivat kehittelemään sopivaa tuotetta. Myöhemmin 1900 -luvulla juoman kaupallisti tehokkaammin Ponsin perhe, joka loi sille brandin «Xoriguer», joka muuten on lintulaji. Etikettiin kuvaksi laitettiin perheen omistama tuulimylly.

Juoman resepti on lähes yhtä varjeltu salaisuus kuin alkuperäinen Coca Cola -resepti ja tästä johtuen kun valmistuksessa saapuu yrttien lisääminen, tekee sen aina joku Ponsin perheenjäsenistä suljettujen ovien takana. Xoriguer on muuten yksi maailman ainoista gineistä, jolla alkuperäispaikkatunnus. Tässä se on Gin of Menorca.

Vuosittainen tuotantomäära on noin puoli miljoonaa pulloa ja vielä tänä päivänäkin gin tislataan avotulella. Terveyssyistä johtuen tislaamolla vierailijat eivät voi nähdä koko tuotantoprosessia, mutta suuret kuparisammiot ovat jo sinänsä näkemisen arvoisia. Yksi näistä on noin 200 vuotta vanha. Tislaamolla voi sitten tutustua tuotteeseen maistiaisten kera ja kannattaakin olla hieman varovainen, sillä tämän mainion ginin lisäksi on siellä tarjolla hieno valikoima muita paikallisia alkoholituotteita.

Toinen suositeltava tapa maistella Xorigueria on tietenkin lyöttäytyminen paikallisten seuraan jossakin kuppilassa tai kesäisin jossakin paikaillisessa kylässä paikan omassa «fiestassa», joista tunnetuin lienee Ciutadellan juhannus eli San Joan. Kokemus, joka taatusti pysyy matkamuistoissa kauan.

Xoriguerpullo on helppo tunnistaa kaupassa tai baarissa, sillä siinä on mainio «sormikierukka» kyljessä vanhojen espanjalaisten pullojen tyyliin. Etiketissä on tuo edellämainittu tuulimylly, josta muuten voit ottaa kuvankin suunnistamalla  via Rondalle.

Pomada drinkin alkuvaiheista on useampiakin tarinoita, mutta mitä luultavimmin se sai alkunsa Alaiorin kylässä, jossa herra Bep halusi hieman salata ginin nauttimistaan vaimolta ja aloitti sekoittamaan sitä sitruunamehuun ja oli aina «mehulinjalla». Tarina ei kyllä kerro, kuinka hyvin kikka käytännössä toimi…

Drinkin tilaaminen saarella saattaa olla aikamoinen tuskien taival, sillä menorcalaiset ovat melkoisen kuppikuntaista väkeä ja puolustavat omia reviirejään aika tiukasti.  Tilaa «pomada» Ciutadellassa ja todennäköisesti saat passituksen apteekkiin, «sieltä ne voiteet löytyvät». Mahonissa pomada sana taas tunnetaan hyvin. «Gin amb llimodana» toimii taas aika hyvin joka paikassa.

Loppuun mainio englantilainen kansanviisaus tuntemattomalta ajattelijalta::

«The British gave the Menorceans gin and they gave us mayonnaise. I think they got the best of the deal»

Dejar comentario
Etiquetas: , ...

¿Qué opinas?

0 Comentarios